De positieve effecten van bewegen bij Hart- en Vaatziekten, Obesitas, COPD, Kanker en Diabetes mellitus type 2.
Waarom is bewegen zo belangrijk? Lichaamsbeweging is in principe voor iedereen van belang, maar zeker ook voor mensen met hart- en vaatzieken, diabetes mellitus type 2, obesitas, kanker en COPD. Welke positieve effecten dat zijn, probeer ik hier zo kort en bondig te beschrijven.
Hart- en vaatziekten
Bewegen speelt een belangrijke rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. Ongeacht de hoogte van de bloeddruk zorgt beweging voor een daling van de bloeddruk, waardoor minder bloeddrukverlagers nodig zijn. Daarnaast is beweging geassocieerd met een verbetering van het lipidenprofiel, omdat het leidt tot een verlaging van LDL-cholesterol.
Hartpatiënten die een cardiaal event hebben meegemaakt of lijden aan hartfalen, hebben hoogstwaarschijnlijk hartrevalidatie gehad. Fysieke training vormt de basis van de revalidatie en niet zonder reden. Fysieke training blijkt namelijk zowel een positief effect te hebben op aanwezige risicofactoren, maar heeft ook gunstige effecten op de hartspier. Het resultaat is een verminderd risico op hartritmestoornissen en myocardischemie. Myocardischemie is een verminderde toevoer van bloed, waardoor een zuurstoftekort van het hart ontstaat. Dit zou kunnen leiden tot een hartinfarct, maar door voldoende te bewegen verminder je de kans hierop.
Diabetes mellitus type 2
Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes (Diabetesfonds 2020). Het heeft een significant effect op meerdere relevante risicofactoren, onder andere de insulineresistentie te verlagen en glucoseopname te verbeteren. De combinatie van bewegen en de juiste voeding zorgt ervoor dat het risico aanzienlijk, tot 58%, verlaagd wordt (Orozco et al. 2008). Het beste is het om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen.
Obesitas
Bewegen helpt overgewicht te voorkomen en verlaagt de vetmassa bij mensen met overgewicht en obesitas (Gezondheidsraad 2017). Echter is het effect bescheiden wanneer het voedingspatroon onveranderd blijft. Desondanks blijft beweging een belangrijke rol spelen bij gewichtsverlies en heeft het een belangrijke invloed op de lichaamssamenstelling. De Gecombineerde Leefstijlinterventie is aantoonbaar succesvol voor mensen met obesitas en/of mensen met overgewicht en een vergroot risico op diabetes type 2. De gecombineerde leefstijlinterventie is een combinatie van 3 programmaonderdelen namelijk; bewegen, voeding en gedragsverandering. De zogenaamde GLI is een goede keuze wanneer je er klaar voor bent om het overgewicht aan te pakken.
Kanker
Verschillende studies laten zien dat er verbanden bestaan tussen beweging en kanker (Gezondheidsraad 2017). Zo geeft veel beweging een 13% lager risico op borstkanker en een 16% lager op colonkanker. Inmiddels krijgt beweging een steeds belangrijkere plek in de behandeling van kanker. De belangrijkste reden is omdat patiënten met een goede fysieke conditie vóór, tijdens en na een behandeling beter kan herstellen met minder complicaties. Daarnaast wordt er steeds vaker aandacht gegeven aan voeding rondom de behandeling.
COPD
Patiënten met COPD zijn vaak fysiek inactief als gevolg van een vicieuze cirkel: angst om benauwd te worden, wat leidt tot een inefficiënte ademhaling, die eventueel versterkt kan worden door beweging. Dit leidt vaak tot het vermijden van beweging, waardoor de cardiorespiratoire conditie en de spierkracht afnemen. Uiteindelijk zul je sterk beperkt worden in je dagelijkse activiteiten. Met behulp van de juiste begeleiding kun je een goede spierkracht en uithoudingsvermogen opbouwen wat nodig is voor voldoende beweegtolerantie.
Als bewegingsdeskundige en leefstijlcoach zorg ik, samen met jou, voor duurzame veranderingen op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stress, stoppen met roken en ontspanning.